3 кг сини сливи 1 кг захар 300-400 г ядки - лешници, бадеми, орехи 1 ч.л. лимонтозу 3-4 листа от индрише 1/2 ч.л. канела по желание
Сливите се измиват добре и се нарязват на четвъртинки, като се махат
костилките. Поставят се в тава или по-широка тенджера, посипват се със
захарта и се оставят да престоят 1 нощ или 8-10 часа. На другия ден се
слагат на котлона да заврат и се варят 10 минути, засечено от
завирането, като по време на варенето се отстранява образувалата се
пяна. Свалят се от котлона и отново се оставят да престоят до следващия
ден. Слагат се на котлона да заврат, прибавят се измитите и
подсушени листа от индрише и ядките и сладкото се сварява до готовност
или капка капната от течността върху чинийка, да си запазва формата и да
не се разлива. Три-четири минути, преди да се свали от огъня
готовото сладко, се слага канелата (по желание) и лимонтозуто. Сладкото
се насипва в сухи бурканчета, затваря се с капачки и се стерилизира 10
минути.
|