КУЛИНАРСТВО - ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ (Е-индекса)
Пон, 2016-12-05, 02:26Welcome Гость

КУЛИНАРСТВО

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ (Е-индекса)

100-180      Colors (оцветители)

200-252      Preservatives (консерванти)

260-297      Acidities (киселини)

300-385      Antioxidant (антиоксанти)

400-429      Thickeners (сгъстители)

430-499      Emulsifiers (емулгатори)

620-640      Flavor Enhancer (усилващи вкуса)

950-967      Sweeteners (подсладител ) 

Винаги от животински произход :

E120    Cochineal (смлени насекоми)
E441    Gelatine (кожа, кости, сухожилия)
E542    Edible Bone Phosphate (смлени кости)

Е901    Beeswax (стопена медна пита)

E904    Shellac (секреции от насекоми)

E910    L-cysteine (животински косми)

E913    Lanolin, sheep wool grease

E920    L-cysteine and L-cysteine hydrochloride  (животински косми)
E921    L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol  (жив. косми)
E966    Lactitol

Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин  В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301,  302, 303,  305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406,  480



ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ

Наименование                                                     Коментар                                                                             

 

Acesulfame K             Ацесулфам. Известен под търговските наименования Sunette или Sweet One. Това е заместител на захарта,  продаван на пакетчета или таблетки. Среща се в дъвки, напитки на прах, разтворими кафе и чай, желатинови десерти, пудинги и немлечни кремове. Тестовете показват, че тази добавка причинява рак у животни, което означава, че тя може до увеличи рака и у хората. Да се избягва  Ацесулфам K и продуктите, които го съдържат.

Artificial colorings            Големият обем от изкуствените оцветители, използвани в храните, са синтетични бои. Вече десетилетия синтетичните бои са заподозряни, че са токсични или канцерогенни, и много от тях вече са отхвърлени. Винаги, когато е възможно избирайте храни без оцветители - и без това бои се използват най-често в храни със съмнителна хранителна стойност. Естествените съставки осигуряват всички необходими за храните ви цветове.                                                                                 Подозира се, че хранителните оцветители и консерванти/съхранители предизвикват алергични реакции, както и разстройване на поведението. Тяхното изключване е част от програмата на д-р Файнголд (Dr.Feingold) за лекуване на хиперактивни деца. Оцветителите за храни се използват свободно във всички търговски хранителни стоки и са популярни и за домашно ползване.            Жълтата боя татрацин и консервантът бензоат могат да предизвикат обриви (уртикария). В изследването на Егър (Egger) въху хиперактивни деца, татрацинът и бензоатът се оказват веществата, които най-често провокират ненормално поведение у децата, въпреки че тези вещества съвсем не са единствената причина за проблемите в поведението. Татрацинът (tatrazine) е жълт оцветител за храни, срещан в широк спектър промишлени хранителни продукти. Татрацинът предизвиква симптоми най-вече в първите 90 минути след ядене, включително астма, обриви, нарастващ главобол обхващащ цялата глава и промяна в поведението - най-често хиперактивност.                    Оцветители, дериват от естествени растителни и животински източници най-често са освободени от контрол от страна на FDA в САЩ и са признати/приети за безопасни  (generally recognized as safe - GRAS). Пигментът от цвекло, бета-каротинът, екстрактът от люспите на грозде, червеният пипер, жълтият минзухар, куркумата и сокът от зеленчуци са примери за признати за безопасни оцветители (GRAS colors). Но докато не е известно тези субстанции да са токсични или канцерогенни, то няма осигуреност че те не са алергени или по друг начин вредни за някои хора. Сертифицираните/узаконените оцветители се одобряват от акта за храни, лекарства и козметика  (Food, Drug and Cosmetic act) и носят сертификационното/разрешителното като префикс на наименованието си - например FD&C Red No.2, т.е. червено номер 2. Татрацинът е Жълто момер 15 (FD&C Yellow No.15). От деветте оцветителя, които текущо са сертифицирани, седем могат да се използват в количества, съгласно добрата производствена практика. (Нещо като 'неограничено'.)

Aspartame            Аспартам. Този заместител на захарта, продаван комерсиално под имената Equal и NutraSweet, бе приветстван и рекламиран като спасител за диетиците, които от десетилетия са се измъчвали от неприятния остатъчен вкус на захарина. Фенил-кетонурията (Phenylketonuria - PKU) е неспособността да се метаболизира фенил-аланина, една от трите амино киселини в аспартама. Токсични количества от това вещество в кръвта могат да предизвикат ментално/умствено забавяне/закъснение/спъване (умствена ретардация). Аспартамът може да предизвика изменени мозъчни функции и нарушения в поведението. И много хора са докладвали за виене на свят, главобол, епилептични пристипи/припадъци, както и менструални проблеми, след консумиране на аспартам. Бременните трябва да избягват аспартама, както и болните от PKU, а също и тези, коитонаблюдават странични ефекти след употребата му. Ако консумирате повече от две порции на ден, помислете за намаляването им. И не давайте аспартам на децата си.                                Аспартамът съдържа амино киселините: фенил-аланин и аспартанова киселина. Голямо количество аспартам може да бъде проблем за хора с фенил-аланинова непоносимост. Голямо количество фенил-аланин може да засегне мозъчните функции по увреждащ начин, увеличавайки възбудимостта на мозъчните клетки, и в най-лошия случай - да доведе до апоплектични пристъпи/кризи. Има оплаквания от алергични реакции, причинени от аспартам.

BHA & BHT            Тези два тясно свързани химикала се добавят към храни, съдържащи олио за да го предпазват от окисление и да забавят гранясването. Международната агенция за изследване на рака (The international Agency for Research on Cancer), част от Световната здравна организация (the World Health Organization), счита,че BHA е вероятен канцероген за човека, и щата Калифорния го е записал като канцероген. Някои изследвания показват същите канцерогенни възможности и за BHT. BHT и BHA са напълно излишни/ненужни. За да ги избягвате четете етикетите. Поради вероятността BHT и BHA да причинят рак, и двата химикала трябва да бъдат изключени от вашето хранене.

Caffeine            Кофеин. Среща се естествено в чая, кафето и какаото. Той се прибавя също и към много безалкохолни питиета. Кофеинът е една от малкото дроги (наркотици), стимулант, прибавян към храните. Кофеинът стимулира кисела стомашна секреция (увеличавайки вероятността от симптоми на пептична (храносмилателна) язва), временно повишава кръвното налягане, и разширява някои кръвоносни съдове, докато други стеснява/свива.Приемането на голямо количество кофеин води до 'кофеинизъм' със симптоми от нервност до безсъние. Същите проблеми засягат и деца, пиещи от 2 до 7 кутии сода/газирано питие на ден. Кофеинът също може да навреди на репродуктивната способност и да засегне развиващия се фетус/зародиш. Експериментите с лабораторни животни свързват кофеина с рождени дефекти като разцепено небце, липсващи пръсти на горни и долни крайници, малформации на черепа. Кофеинът е умерен пристрастител, което е причина някои хора да имат главоболие когато спрат да го пият. И макар малките дози кофеин да не поставят проблеми пред всеки, избягвайте го ако искате да забременеете или вече сте бременни. И се стремете кофеинът да не участва в храната на децата ви.

MonoSodium Glutamate (MSG)            Мононатриев глутамат (MSG). В началото на века японски химик открива глутамата като вещество в някои подправки, което усилва аромата/вкуса на съдържащите протеин храни. За съжаление твърде много глутамат може да доведе до главобол, стягане в гръдния кош, усещане за горещина/изгаряне в ръцете и в тила. Ако смятате че сте чувствителни към MSG, следете съставките на етикетите. Също така избягвайте хидролизиран растителен протеин (hydrolyzed vegetable protein - HVP), който може да съдържа MSG.                                                             Мононатриевият глутамат е може би най-охулената от всички хранителни добавки. MSG е обвинен почти за всички проблеми в китайските ресторанти и хората оглеждат етикетите на храните като отхвърлят всички, които съдържат глутамат. Глутаматът е амино киселина нормално продължително съдържаща се във всички наши клетки и винаги е наличен в кръвта. Рязка консумация на голямо количество глутамат ще се отрази отрицателно. Рязкото повишаване на кръвния глутамат може да активира рецептори, които да сигнализират тревога/аларма., предизвиквайки главобол и щракащи/рязки болки, които са характерни за MSG. Докладвано е за широк спектър други симптоми, като изчервяване, вцепененост/вкочаненост, изтръпналост, пулсиране, пищене в ушите, гръдни болки, ускорен пулс, болки в корема, промяна в поведението - най-често раздразнителност, хиперактивност и изблици на гняв. В чист вид не би трябвало да очакваме MSG да предизвиква алергични реакции. Глутаматните продукти могат да съдържат алергенни отрови от растителен произход, включително от царевица, цвекло и пшеница. Често глутамата го смесват с ензим в комерсиалните усилители на вкуса, какъвто е например "Accent" (Ексънт). Най-често добавяният ензим е 'папейн' (Papain) дериват от папаята. Папейнът е протеин алерген. Възможно е глутаматът често да е обвиняван поради алергенността на папейна. Папейнът може да се инжектира в скъсани междупрешленни дискове като алтернатива за забавяне на хирургичната намеса. Инжектирането му е потенциално опасно ако пациентът предварително е станал чувствителен към папейна чрез консумирането на глутамат, който го съдържа.

Nitrite and Nitrate            Натриевият нитрит и натриевият нитрат са два тясно свързани химикала, използвани от векове за съхраняване на месо. Макар нитратът сам по себе си да е безвреден, той много лесно се превръща в нитрит. А когато нитритът се свърже с компоненти, наречени вторични амини, той образува нитрозамини - изключително мощни причинители на рак. Химическата реакция се извършва най-лесно при високите температури на процеса на пържене на съхранявано чрез натриев нитрат месо. Нитритът отдавна е подозиран като причинител на рак на стомаха. Търсете несъдържащо нитрити месо (например замразено - замразяването намалява необходимостта от нитрити) в магазини за здрава храна и бакалници. Но независимо дали месото съдържа нитрити или нитрозамини, високото съдържание на мазнини и на натрий в повечето обработени меса би следвало да е достатъчен аргумент, който да ви обезкуражи да го консумирате. И недейте да готвите с мазнина от изпържено месо            (която също се продава).                                                        Някои химикали, използвани като хранителни добавки се срещат естествено  и в много храни. Нитратите и нитритите се съдържат във всички растения. Те са част от есенциалната/основната химия на почви и растения. Както всеки градинар знае, азотът е от основно значение за развитието на растенията. Азотните торове, съдържащи нитрати, са най-изобилните селскостопански химикали. Цвеклото, репичките, спанакът и марулята съдържат най-много нитрати. Дневната консумация на нитрати се оценява, че не трябва да надхвърля 100 мг/ден. Нитритите по-рядко се срещат в храните, но се произвеждат в устната кухина и в червата от бактерии, които действат върху протеина и нитратите. Дневната консумация на нитрити не трябва да надвишава 2-3 мг/ден. Нитритите, най-често натриеви соли, широко се използват като съхранители, особено в бекона/шунката и в други обработени меса. Селитрата е най-известният нитрит, имащ незаслужената репутация, че пречи на правенето на секс. Нитритите се срещат и естествено в храните. Опасна е склонността им да се комбинират/да взаимодействат с амино киселини в стомашно-чревния тракт като образуват нитрозамини - канцерогенни молекули. Витамин С препятства образуването на нитрозамин и се счита за защита срещу рак на храносмилателния тракт. Витамин С е антиоксидантен консервант и би могъл да замества други, по-малко желани консерванти в някои храни. Цигареният дим е главният източник на излагането на хората на действието на нитрозамини.

Olestra                        Олестра, фалшивата мазнина (заместител на мазнината) наскоро одобрена от Хранителната и лекарствена администрация (Food and Drug Administration - FDA), е както ненужна, така и опасна. Олестра е одобрена въпреки възраженията на десетки водещи учени. Тази хранителна добавка може и да не съдържа мазнини, но има фатален страничен ефект - тя се свързва със значимите/важните хранителни вещества и ги извежда/изхвърля от тялото. Едни от тези хранителни вещества, наречени каротиноиди, изглежда че ни опазват от болести като рак на белите дробове, сърдечни болести и макуларна дегенерация ('macula' = петно, макула; макула се нарича и жълтото петно на ретината на окото, където зрението има най-голяма разделителна способност). Харвардския здравен университет (Harvard School of Public Health) постановява, че "продължителната консумация на закуски, съдържащи олестра, би могла да причинява годишно по няколко хиляди ненужни смъртни случая от рак на белия дроб и на простата жлеза, от сърдечни болести и стотици допълнителни случаи на слепота в напреднала възраст, дължащи се на разрушението на очната макула. Освен че води до болести, олестра причинява диария и други сериозни стомашно-чревни проблеми, дори и приемана в малки дози".   FDA узаконява олестра, въпреки че на пазара вече се продават безопасни ниско-маслени закуски. Няма изгледи да се окаже, че олестра съдейства за намаляване на затлъстялостта на американците. Въпреки, че олестра е одобрена от FDA като безопасна, всички закуски, които я съдържат трябва да носят предупредителен етикет (подобен на този върху кутиите с цигари), който гласи: "Този продукт съдържа олестра. Олестрата може да причини коремни спазми и разхлабени изпражнения. Олестра пречи на абсорбирането на някои витамини и други хранителни вещества. Добавени са витамините A, D, E и K."  CSPI съветва консуматорите да избягват всички храни, съдържащи олестра, и приканва главните производители да не включват олестра в продуктите си. Пържените картофи на Прингъл, произвеждани от Procter & Gamble, са може би първите бързи закуски със? олестра.

Saccharin            Захарин. Няколко изследвания от 70-те години свързват захарина с рак у лабораторни животни. Да се отбягва. Пакетчетата и кутийките със захарин носят предупредителен етикет : "Използването на този продукт може да е опасно за вашето здраве. Този продукт съдържа захарин, за който е доказано, че причинява рак у лабораторни животни." Защо да не уважим предупреждението?

Salicylates            Салицилатите се съдържат естествено в зеленчуците и плодовете. Медицинските салицилати се извличат от растения - например метилсалицилат, извлечен от кората на върбата.    С извлеченият от вечнозелените растения във вид на масло метилсалицилат от години се разтрива гръдния кош при настинка и се вдишва от кашлящи деца.  Ацетил-салициловата киселина (Acetylsalicylic acid - ASA), наречена аспирин, е едно от най-популярните и полезни лекарства на всички времена. Аспиринът е ефективно лекарство с разнообразно приложение, но обичайно той предизвиква стомашно-чревно раздразнение и кървене. Това е един добър алерген и предизвиква много обриви и уртикарии. Салицилатите често причиняват астма. Д-р Файнголд (Feingold) постулира че салицилатите и оцветителите за храни предизвикват хиперактивност у децата и популяризира хранителни диети с ниско съдържание на салицилати.. Файнголд препоръчва избягване на храни, съдържащи естествени салицилати или подобни химически субстанции. Той препоръчва изключването на храни като праскови и краставици например, които са в края на нашия списък на храни, предизвикващи болестни симптоми.

Sulfites                        Сулфитите са клас химикали, които помагат откъснати плодове и зеленчуци да изглеждат свежи. Също така те не позволяват на кайсии, грозде и други сушени плодове да се обезцветят. Пречат на образуването на черни точки/петна по пресно хванати скариди. Предпазват от обезцветяване, от развитие на бактерии и от ферментация виното. До началото на 80-те години те са считани за безопасни, но CSPI финансира шест научни изследвания, които доказват, че сулфитите понякога могат да провокират сериозни алергични реакции. CSPI и FDA идентифицират поне дузина нарушения, причинявани от сулфитите, а смъртните случаи се отнасят за астматици. През 1985 конгресът в крайна сметка задължава FDA да спре употребата на сулфити  в повечето плодове и зеленчуци. Особено ако имате астма, следете дали вашите кризи не са свързани с употреба на сулфити. Но забраната на сулфитите не се отнася за пресни картофи, сушени плодове и вина.                Сулфитите се добавят към храните като избелващо средство, антиоксидант и консервант. Сулфитите се считат за алергени. Типични реакции, причинени от сулфити са изчервяване, замайване, недостиг на въздух и затруднено (хриптящо) дишане. Сулфитите могат да провокират астматични пристъпи и някои от тези кризи са се оказали смъртоносни. Сулфитни спрейове са широко използвани върху пресните продукти на щандове и в ресторанти за да се предотврати потъмняването от съприкосновението с въздуха. Пържените картофи чипс се обработват по същия начин. Като консерванти сулфитите се срещат в обработените храни, в алкохолните питиета (вино и бира), и в лекарствата. Даже аерозолите използвани за облекчаване на астматици са съдържали сулфити като консерванти! Нарасналата лоша слава на сулфитите доведе през 1985 г. до нови закони, лимитиращи използването им. FDA забрани ползването на шест сулфитни консерванта за пресните плодове и зеленчуци. Но това отхвърляне все пак не забранява на производителите на обработени храни, сушени плодове и бира да ползват сулфитите, и все пак ако тези производители са предпазливи, те доброволно ще спрат или поне ограничат използването на сулфити.
Категории
ПОДПРАВКИ [28]
КОКТЕЙЛИ [15]
АЛАМИНУТИ [38]
ЗАКУСКИ [31]
САЛАТИ [36]
ЧОРБИ, СУПИ [33]
ЯСТИЯ С МЕСО [70]
ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО [35]
ПРАЗНИЧНО МЕНЮ [22]
ДЕСЕРТИ [31]
ПИЦИ, СПАГЕТИ [12]
СВЕТОВНА КУХНЯ [26]
ЗИМНИНА [11]
СОСОВЕ [2]
Регистрация/Вход
Видеорецепти
Преводач
Календар
«  Декември 2016  »
ПонВтСрЧетПетСъбНед
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ТОЧНО ВРЕМЕ
ОБЛАК
АЛАМИНУТИ Пача Банани в ром: Свинско с прясно зеле Шарена туршия НАЧАЛО ПОДПРАВКИ КНИГА ЗА ГОСТИ Парена туршия Боб яхния МЕРКИ ЗИМНИНА ЗА ДЕСЕРТ МАЛКИ ТАЙНИ ЗАКУСКИ ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ ЯСТИЯ С МЕСО Запечена тиква с мляко ОБЯВИ FAQ (въпрос/отговор) НАЙ-ГЛЕДАНИ ХРАНИ СВЕТОВНА КУХНЯ Пиле жулиен МАЛКО ИСТОРИЯ Печени белени чушки ЗА МЕСАТА ФОТО ФОРУМИ САЛАТИ ДИЕТИ Кордон Бльо Пилешка кавърма Медалион с гъби КАЛОРИИ Шницел от кайма ПИЦИ, СПАГЕТИ ЧОРБИ, СУПИ ЗА РИБАТА ПРАЗНИЧНО МЕНЮ Картофи соте Рачел от тиква КОКТЕЙЛИ Пиле с лук: ОБРАТНА ВРЪЗКА Панирани пилешки хапки ДЕСЕРТИ
Времето
Гласувайте за нас!
Гласувай за мен в BGTop100.com
По страни


Статистика
 
 
Page Ranking ToolТОП СТРАНА
  
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
tumblr visit counter
Архив
Like Box
Реклами
Социални мрежи
share Bookmark and Share
Новините