Съб, 2017-09-23, 04:19Welcome Гость

КУЛИНАРСТВО

Main » 2010 » Февруари » 26 » Великденски козунак:
20:10
Великденски козунак:
1 кг брашно
40 г мая
8 бр. яйца
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150-200 г масло
настъргана кора на 1 лимон
2 праха ванилия
1/3 ч.ч. стафиди
1 бр. жълтък
50 г бадеми
захар за поръсване


Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд - по този начин ще влезе повече въздух в него. Брашното се слага в голяма купа, в средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, леко разбитите яйца, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа.
От тестото се оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.
Category: ПРАЗНИЧНО МЕНЮ | Views: 631 | Added by: oldnickns | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Име *:
Email:
Код *:
Категории
ПОДПРАВКИ [28]
КОКТЕЙЛИ [15]
АЛАМИНУТИ [38]
ЗАКУСКИ [31]
САЛАТИ [36]
ЧОРБИ, СУПИ [33]
ЯСТИЯ С МЕСО [70]
ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО [35]
ПРАЗНИЧНО МЕНЮ [22]
ДЕСЕРТИ [31]
ПИЦИ, СПАГЕТИ [12]
СВЕТОВНА КУХНЯ [26]
ЗИМНИНА [11]
СОСОВЕ [2]
Регистрация/Вход
Видеорецепти
Преводач
Календар
«  Февруари 2010  »
ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
ТОЧНО ВРЕМЕ
ОБЛАК
АЛАМИНУТИ Пача Банани в ром: Свинско с прясно зеле Шарена туршия НАЧАЛО ПОДПРАВКИ КНИГА ЗА ГОСТИ Парена туршия Боб яхния МЕРКИ ЗИМНИНА ЗА ДЕСЕРТ МАЛКИ ТАЙНИ ЗАКУСКИ ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ ЯСТИЯ С МЕСО Запечена тиква с мляко ОБЯВИ FAQ (въпрос/отговор) НАЙ-ГЛЕДАНИ ХРАНИ СВЕТОВНА КУХНЯ Пиле жулиен МАЛКО ИСТОРИЯ Печени белени чушки ЗА МЕСАТА ФОТО ФОРУМИ САЛАТИ ДИЕТИ Кордон Бльо Пилешка кавърма Медалион с гъби КАЛОРИИ Шницел от кайма ПИЦИ, СПАГЕТИ ЧОРБИ, СУПИ ЗА РИБАТА ПРАЗНИЧНО МЕНЮ Картофи соте Рачел от тиква КОКТЕЙЛИ Пиле с лук: ОБРАТНА ВРЪЗКА Панирани пилешки хапки ДЕСЕРТИ
Времето
Гласувайте за нас!
Гласувай за мен в BGTop100.com
По страни


Статистика
 
 
Page Ranking ToolТОП СТРАНА
  
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits!
tumblr visit counter
Архив
Like Box
Реклами
Социални мрежи
share Bookmark and Share
Новините