е50-60 г бекон 1 глава лук резен целина 1 бр. морков 50 г масло 300 г смляно телешко месо 150 г смляно свинско месо 150 г наденица (по възможност пикантна) 1 зрънце карамфил щипка канела 1 ч.л. черен пипер 800 г домати от консерва или обелени пресни 1 ч.ч. прясно мляко щипка морска сол 100 г сирене Пармезан кори за лазаня Сос Бешамел:- 2 ч.ч. мляко
- 1/4 ч.ч. масло
- 1/4 ч.ч. брашно
- морска сол
Нарязаните бекон, керевиз, лук и морков се запържват с маслото на
умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят. Добавят се
свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица и котлонът се засилва.
Готви се докато месото стане кафяво. Подправя се със счукания карамфил,
канелата и черния пипер. Добавят се нарязаните домати и сместа се
оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя
се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа
се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква
поне на 20 минути.
За приготвяне на соса млякото се загрява
докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с
брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута
и се снема от огъня. Бавно се добавя половината от горещото мляко в
брашняната смес при постоянно разбъркване. Връща се на огъня и се
оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се
добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се
докато сосът заври. Подправя се с малко морска сол и разбъркването
продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се
разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава
(33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от
приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня. Изсипва се
1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от сосът. Поръсва се с настърган
Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред
кори, които се поръсват с настърган Пармезан. Лазанята се пече в
предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко
кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади
преди сервиране.
|