ДЖОДЖЕН:
Многогодишно растение. Размножава се чрез деление на старите
коренища. На едно място се отглежда три-четири години, след което се
подновява на друго. Засажда се на фитарии, на разстояние тридесетина
сантиметра между редовете и петнадесет сантиметра в реда.
Джодженът се реже за сушене по време на цъфтежа. Суши се както
магданоза. Пресен или сушен служи за подправки на чорби и яхнии от зрял
боб, при приготвяне на пюрета от спанак и лобода, при яхнии от агнешко,
овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено -
свинско или телешко, при приготвяне на постни и блажни (от месо)
гювечи. Поради специфичния си, и то силен аромат, трябва внимателно да
се съчетава с другите подправки, защото може да ги „подтисне” и те да
не се усетят вкусово. Може също така да се използва при готвене на
пресен боб, леща и грах, при чорби от зеленчуци, сос от риба, соленки
със сирене, кюфтета, пържоли, гъби, кисело зеле, топли сандвичи и ястия
с колбаси. В сладкарството се прилага при ароматизиране на ликьори.
Подправката се вари с основните продукти на ястието и се поставя в
самото начало.
|